Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ślimaki z nadzieniem cynamonowym

Autor
A A A
  • Ślimaki z nadzieniem cynamonowym

    Fot. Andrzej Gałązka

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ślimaki z nadzieniem cynamonowym - składniki:
Ślimaki z nadzieniem cynamonowym - sposób przygotowania: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy, dodajemy trochę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszamy resztę składników, wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i stopione, ciepłe masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem, równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na 20-25 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, pieczemy 5-10 minut w temp. 220°C.