Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Focaccia z szałwią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Focaccia z szałwią - składniki:
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli i gruba sól do smaku
  • pęczek szałwii
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • 20 ml ciepłej wody
  • 10 ml oliwy lub oleju kukurydzianego
  • 10 ml ciepłego mleka
  • oliwa
Focaccia z szałwią - sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z cuk-rem, solą, drobno posiekaną szałwią i drożdżami. Usypujemy stożek, robimy w nim zagłębienie i stopniowo dodajemy wodę, oliwę i mleko, mieszając widelcem, aż ciasto będzie bardzo miękkie. Rękami natartymi oliwą przekładamy mieszaninę do natłuszczonej formy (o śr. 24 cm) i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy obficie oliwą i oprószamy grubą solą. Pieczemy przez 15 minut, aż focaccia urośnie i się zrumieni. Kroimy w kliny i podajemy z sałatką z rukoli i mięty lub przecinamy na pół i podajemy przełożoną plastrem wędliny.