Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Focaccia z ośmiorniczkami
Focaccia z ośmiorniczkami - składniki:
Focaccia z ośmiorniczkami - sposób przygotowania:
Przygotowujemy mieszankę chlebową wedle instrukcji na opakowaniu i dzielimy ją na 4 części. Formujemy owalne bułeczki o grubości 1/2 cm, układamy je na blasze do pie-czenia posmarowanej oliwą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W każdej bułce robimy palcem kilka wgłębień i smarujemy jej wierzch oliwą wymieszaną pół na pół z wodą. Posypujemy bułeczki po wierzchu grubą solą i pieczemy w 220°C przez 15-18 minut, aż staną się złociste. W tym czasie robimy polentę według przepisu na opakowaniu - powinna być zwarta, aby można ją było pokroić. Kiedy przestygnie, kroimy ją w kostkę i ze wszystkich stron smarujemy oliwą. Na każdy patyk do szaszłyka nadziewamy po 3 ośmiorniczki i 2 kostki polenty. Smażymy szaszłyki na oliwie, dopóki się dobrze nie zrumienią ze wszystkich stron. Pod koniec wrzucamy posiekany czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę, solimy. Na każdą porcję przypada jedna bułeczka i dwa szaszłyki. Podajemy je ze szpinakiem posypanym świeżo mielonym pieprzem oraz polanym sokiem z cytryny.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki