Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Focaccia z ośmiorniczkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Focaccia z ośmiorniczkami - składniki:
  • 500 g pszennej mieszanki chlebowej (np. Młyny Wodne; Bogutyn Młyn)
  • 500 g polenty
  • oliwa
  • 20 moskardynów (małych ośmiorniczek z zalewy)
  • sól drobna i gruba
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g drobnego szpinaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 cytryny
  • 8 patyczków do szaszłyków
Focaccia z ośmiorniczkami - sposób przygotowania: Przygotowujemy mieszankę chlebową wedle instrukcji na opakowaniu i dzielimy ją na 4 części. Formujemy owalne bułeczki o grubości 1/2 cm, układamy je na blasze do pie-czenia posmarowanej oliwą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W każdej bułce robimy palcem kilka wgłębień i smarujemy jej  wierzch oliwą wymieszaną pół na pół z wodą. Posypujemy bułeczki po wierzchu grubą solą i pieczemy w 220°C przez 15-18 minut, aż staną się złociste. W tym czasie robimy polentę według przepisu na opakowaniu - powinna być zwarta, aby można ją było pokroić. Kiedy przestygnie, kroimy ją w kostkę i ze wszystkich stron smarujemy oliwą. Na każdy patyk do szaszłyka nadziewamy po 3 ośmiorniczki i 2 kostki polenty. Smażymy szaszłyki na oliwie, dopóki się dobrze nie zrumienią ze wszystkich stron. Pod koniec wrzucamy posiekany czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę, solimy. Na każdą porcję przypada jedna bułeczka i dwa szaszłyki. Podajemy je ze szpinakiem posypanym świeżo mielonym pieprzem oraz polanym sokiem z cytryny.