Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto czekoladowe z wiśniami i ganaszem czekoladowym

Autor
A A A
  • Ciasto czekoladowe z wiśniami i ganaszem czekoladowym

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto czekoladowe z wiśniami i ganaszem czekoladowym - składniki:
Ciasto czekoladowe z wiśniami i ganaszem czekoladowym - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Formę (20 x 30 cm) wyściełamy pergaminem. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy. W drugiej misce ucieramy jajka z maślanką, wanilią i brandy. Do rondelka wlewamy niepełną (240 ml) szklankę wody, dodajemy masło i sól, podgrzewamy prawie do zagotowania. Powoli wlewamy do suchych składników, stale mieszając. Następnie dodajemy jajka z maślanką, starannie mieszamy. Wiśnie bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, rozsypujemy je na dnie przygotowanej formy. Zalewamy ciastem, pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy, zdejmujemy pergamin, studzimy. Robimy ganasz: śmietanę z miodem podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania. Posiekaną czekoladę skrapiamy olejkiem waniliowym, zalewamy gorącą śmietaną. Odstawiamy na minutę i mieszamy, aby powstała lśniąca masa. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta. Kroimy i podajemy ze śmietaną.