Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pączki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pączki - składniki:
Pączki - sposób przygotowania: Przesiej mąkę do miski. Drożdże pokrusz i wrzuć do kubka. Dodaj 5-6 łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce, by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie stop masło w rondelku, zdejmij z ognia, ostudź. Mikserem utrzyj żółtka oraz całe jajko z cukrem i szczyptą soli. Nie dosypuj cukru, powoduje on szybsze przypalanie się ciasta w czasie smażenia. Skórkę pomarańczową przelej na sicie wrzącą wodą, a gdy ocieknie, osusz papierowym ręcznikiem. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlej go w zrobione w mące wgłębienie. Dodaj kogel-mogel, prawie całe mleko, połowę alkoholu, skórkę pomarańczową i wanilię, wymieszaj drewnianą łyżką. Jeżeli uznasz, że mieszanina jest za sucha, wlej resztę mleka i wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestanie się lepić do rąk i miski. Wlej letnie masło i wgnieć je w ciasto. Uformuj ciasto w kulę, połóż w misce, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy ciasto wyrasta, wymieszaj konfiturę, dżem lub powidła z pozostałym alkoholem. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 części. Jedną przykryj i zostaw w misce, drugą przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Szklanką powykrawaj krążki, kolejno kładź je na dłoni, drugą ręką nakładaj na środek każdego placuszka nie więcej niż pół łyżeczki nadzienia i zlepiaj tak, by powstała bułeczka. Układaj uformowane pączki w odstępach (będą rosły!), sklejeniem do dołu, na stolnicy wyłożonej pergaminem. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. To samo zrób z resztą ciasta. Rozgrzej w rondlu 2/3 tłuszczu. Zanim zaczniesz smażenie, sprawdź, czy ma dobrą temperaturę - wrzuć do rondla kawałek ciasta na próbę. Jeśli natychmiast wypłynie i ładnie się zrumieni, tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Ostrożnie włóż pierwszą partię wyrośniętych pączków. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze trochę urosną podczas smażenia. Pamiętaj, że pączki smaży się na niezbyt silnym ogniu. Co chwilkę podważaj pączki widelcem i sprawdzaj, czy od spodu już się ładnie zrumieniły. Jeśli tak, odwróć je i zrumień także z drugiej strony. Pamiętaj, by przed włożeniem kolejnej partii dołożyć do rondla trochę świeżego tłuszczu. Usmażone pączki przekładaj łyżką cedzakową na płaskie talerze wyścielone grubą warstwą papierowego ręcznika, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe pączki ułóż na dużym półmisku lub paterze, każdą warstwę posypując (przez sitko) cukrem pudrem.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Informacje o Pączki

  • Pączki z kremem kawowym - idealne na tłusty czwartek [PRZEPIS]

    <strong>Pączki</strong> z kremem kawowym - idealne na tłusty czwartek [PRZEPIS]

    Tłusty czwartek już wkrótce. To dzień, kiedy każdy z nas zjada przynajmniej po jednym. puszystym pączku. Jeśli chcecie celebrować go w tym roku naprawdę dobrze polecamy wam przepis na pączki z kremem kawowym. Oczywiście smak kremu możecie dowolnie modyfikować. Jeśli nie przepadacie za kawą, po

  • Poznaj dobrego pączka

    Poznaj dobrego <strong>pączka</strong>

    Można to ująć tak - warszawiacy dzielą się na tych, którzy uwielbiają pączki z Górczewskiej i tych, którzy wolą pączki z Chmielnej. Łączy ich to, że w tłusty czwartek jedni i drudzy muszą ustawić się w długiej kolejce po swoje pączki. Co sprawia, że są tego warte

  • Pączki drożdżowo - ziemniaczane [przepis]

    <strong>Pączki</strong> drożdżowo - ziemniaczane [przepis]

    i cynamonem. Receptura na pączki pochodzi z książki "NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR ", której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta Joanna Jakubiuk - szefowa kuchni w restauracji Masuria Arte

  • Jak zrobić pączki?

    Jak zrobić <strong>pączki</strong>?

    Goszczą od tak dawna na naszych stołach, że myślimy o nich jako o rodzimej specjalności. Ale znawcy przedmiotu twierdzą, że pączki pochodzą z kuchni... arabskiej. Na szczęście cukiernicy i ambitne panie domu nie zawracają sobie głowy genealogią, myślą raczej o doskonaleniu przepisów na te

  • Pączki na Święto Świateł

    <strong>Pączki</strong> na Święto Świateł

    ziemniaczane, pączki (po hebrajsku "sufganiyot"), zwykle nadziewane słodką konfiturą, a także faworki i naleśniki. LATKES - PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki: 4-5 ziemniaków (ok. 1 kg)  

  • Wschodnie menu dnia z tureckimi pączkami

    Wschodnie menu dnia z tureckimi <strong>pączkami</strong>

    . Kuleczki smażymy na patelni przez około 8 minut, aż mięso będzie usmażone a kefta nabierze mocno rumianego koloru. Oto i efekt naszych starań. Można podać z sosem z harrisy (pół kubeczka jogurtu, łyżeczka harrisy, ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku). Autor: Ziołowy Zakątek Lokma, czyli rodzaj pączków

  • Pączki z bliska i z daleka

    <strong>Pączki</strong> z bliska i z daleka

    Tureckie odpowiedniki naszych pączków to lokma. Po usmażeniu, lokma nasącza się syropem na bazie cukru lub polewa miodem z przyprawami, np. cynamonem. Według tureckiej tradycji malutkie pączki rozdawane są biednym podczas uroczystości pogrzebowych. Lokma jest taka mała, iż starcza na jeden kęs

  • Pączki i faworki na tłusty czwartek w Biedronce

    <strong>Pączki</strong> i faworki na tłusty czwartek w Biedronce

    Oferta pączków i faworków w Biedronce Słodka kraina jest marką pączków dostępnych w stałym asortymencie wszystkich sklepów sieci Biedronka. Pączki te to polskie wypieki z nadzieniem wieloowocowym w wersji z lukrem lub pudrem dekoracyjnym, wyprodukowane przy użyciu tylko naturalnych aromatów, bez