Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierekaczewnik

Autor
A A A
  • Pierekaczewnik

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierekaczewnik - składniki:
Pierekaczewnik - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, szczyptę soli i zagniatamy ciasto, dolewając tyle wody, ile mąka weźmie. Wyrabiamy ciasto jak na makaron, następnie wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy ciasto na cieniutkie placki, posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy. Robimy farsz mięsny. Mięso łączymy z cebulą, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz paprykę i dokładnie mieszamy. Robimy farsz słodki. Jabłka drobno kroimy (jeśli chcemy mieć farsz serowy, rozdrabniamy ser widelcem) i mieszamy z rodzynkami, cukrem oraz sokiem z cytryny (w przypadku sera postępujemy podobnie). Plastry ciasta smarujemy roztopionym masłem, następnie jednym z farszy (mięsnym lub słodkim) i układamy jeden na drugim. Zwijamy ciasto, zalepiając jego dłuższe brzegi, a następnie zwijamy wałek w ślimak. Przekładamy ciasto do prodiża lub do natłuszczonej okrągłej formy i pieczemy ok. 2 godz. w 200°C.

Informacje o Pierekaczewnik

  • Kuchnia polska od nowa

    Kuchnia polska od nowa

    konfitury, prawdziwe miody, chrzan nadwarciański, sękacz i pierekaczewnik ". Te smaczne i oryginalne produkty będzie można kupić na kiermaszu (szczegóły obok). I właśnie m.in. z ich użyciem uczniowie szkół gastronomicznych z województw: dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i

  • Apetyt budzi się na Wschodzie

    Apetyt budzi się na Wschodzie

    Tradycyjne Specjalności, 3 pochodzą z Podlasia: ser koryciński, pierekaczewnik i miód sejneński. Kolejne dwa o unijne uznanie mają rozpocząć starania. Niby niewiele, ale już coś. Chwała narodowemu pospolitemu ruszeniu za modę na jedzenie przez duże "J". Targom