Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Konfit z bażanta w maśle
Konfit z bażanta w maśle - składniki:
Konfit z bażanta w maśle - sposób przygotowania:
Mieszamy sól z tymiankiem, pieprzem i grzybami. Nacieramy mieszaniną kawałki mięsa i wstawiamy do lodówki ? co najmniej na 6 godzin, najdłużej na dobę. Im dłużej mięso będzie się marynowało, tym bardziej będzie słone. Sól sprawi jednak, że konfit lepiej się zakonserwuje. Zamarynowane mięso opłukujemy i bardzo dokładnie (to ważne!) osuszamy. Zalewamy stopionym masłem, tak aby wszystkie kawałki były całkowicie pokryte tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C co najmniej na 4 godziny - czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i wieku ptaka. Po 4 godzinach należy więc sprawdzić mięso ? powinno być miękkie, prawie rozpadające się pod widelcem. Konfitowane kawałki bażanta można jeść od razu. Jeśli chcemy przechować je w lodówce (tydzień, 10 dni), zlejmy ostrożnie tłuszcz, a mięso przełóżmy do słoików. Tłuszcz przecedźmy przez gazę i ? lekko podgrzanym ? zalejmy mięso, a potem szczelnie zamknijmy słoiki. Przecedzony, aromatyczny tłuszcz nadaje się też do użycia, jeśli chcielibyśmy ponownie zrobić konfit z kawałków drobiu.Konfit z bażanta podajemy z pieczywem, zieloną sałatą, sałatką z kapusty. Pasuje też do dań przyprawionych na sposób azjatycki.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki