Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfit z bażanta w maśle

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfit z bażanta w maśle - składniki:
  • 6 kawałków bażanta; przepiórki lub kuropatwy ze skórą (udka lub kawałki piersi)
  • 1/2 szklanki soli morskiej
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki zmielonych suszonych prawdziwków
  • 4 szklanki sklarowanego masła (lub oliwy albo smalcu)
Konfit z bażanta w maśle - sposób przygotowania: Mieszamy sól z tymiankiem, pieprzem i grzybami. Nacieramy mieszaniną kawałki mięsa i wstawiamy do lodówki ? co najmniej na 6 godzin, najdłużej na dobę. Im dłużej mięso będzie się marynowało, tym bardziej będzie słone. Sól sprawi jednak, że konfit lepiej się zakonserwuje. Zamarynowane mięso opłukujemy i bardzo dokładnie (to ważne!) osuszamy. Zalewamy stopionym masłem, tak aby wszystkie kawałki były całkowicie pokryte tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C co najmniej na 4 godziny - czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i wieku ptaka. Po 4 godzinach należy więc sprawdzić mięso ? powinno być miękkie, prawie rozpadające się pod widelcem. Konfitowane kawałki bażanta można jeść od razu. Jeśli chcemy przechować je w lodówce (tydzień, 10 dni), zlejmy ostrożnie tłuszcz, a mięso przełóżmy do słoików. Tłuszcz przecedźmy przez gazę i ? lekko podgrzanym ? zalejmy mięso, a potem szczelnie zamknijmy słoiki. Przecedzony, aromatyczny tłuszcz nadaje się też do użycia, jeśli chcielibyśmy ponownie zrobić konfit z kawałków drobiu.Konfit z bażanta podajemy z pieczywem, zieloną sałatą, sałatką z kapusty. Pasuje też do dań przyprawionych na sposób azjatycki.