Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierś minikaczki w winie i figach
Pierś minikaczki w winie i figach - składniki:
Pierś minikaczki w winie i figach - sposób przygotowania:
Piersi kaczki solimy i pieprzymy z obu stron, nacieramy majerankiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę. Skórę nacinamy w kratkę. Szalotkę i papryczkę siekamy, figi obieramy i kroimy na kawałeczki. Kaczkę układamy skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopiony z niej tłuszcz zacznie skwierczeć, wrzucamy szalotkę i papryczkę. Smażymy, poruszając patelnią. Gdy wytopi się więcej tłuszczu, dodajemy figi. Piersi smażymy po 3 minuty z każdej strony, odwracając w trakcie smażenia cztery razy (czyli co 1,5 minuty). Potem - bardzo ważne! - odwracamy je skórką do góry i wlewamy na patelnię wino, tak aby nie dosięgło skórki (w przeciwnym razie zmięknie i nie będzie chrupka). Zmniejszamy ogień, dusimy, aż połowa wina odparuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy, czekamy 5-10 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie kroimy je na grube (1,5 cm) plastry, które możemy podać z kluskami. *Biała minikaczka K2 to nasza rodzima rasa, powstała w latach 70. na podłożu dzikich kaczek krzyżówek i kaczek typu pekin. Ta kaczuszka ma bardzo smaczne, ciemne mięso, A choć jest niewielka i lekka, to piersi ma solidnie rozwinięte: stanowią prawie 15% masy jej ciała. Powstaje zatem dylemat: piec taką kaczkę w całości czy odkroić piersi i skupić się tylko na nich? No więc ja te piersi wykroiłem, a resztę upiekłem po polsku - z grzybami.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki