Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś minikaczki w winie i figach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś minikaczki w winie i figach - składniki:
  • 2 piersi minikaczki (rasa K2) ze skórą
  • 6 świeżych fig
  • 1 duża szalotka (lub 2-3 małe)
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 mała ostra papryczka (jalapeno lub czuszka; może być suszona)
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
Pierś minikaczki w winie i figach - sposób przygotowania: Piersi kaczki solimy i pieprzymy z obu stron, nacieramy majerankiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę. Skórę nacinamy w kratkę. Szalotkę i papryczkę siekamy, figi obieramy i kroimy na kawałeczki. Kaczkę układamy skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopiony z niej tłuszcz zacznie skwierczeć, wrzucamy szalotkę i papryczkę. Smażymy, poruszając patelnią. Gdy wytopi się więcej tłuszczu, dodajemy figi. Piersi smażymy po 3 minuty z każdej strony, odwracając w trakcie smażenia cztery razy (czyli co 1,5 minuty). Potem - bardzo ważne! - odwracamy je skórką do góry i wlewamy na patelnię wino, tak aby nie dosięgło skórki (w przeciwnym razie zmięknie i nie będzie chrupka). Zmniejszamy ogień, dusimy, aż połowa wina odparuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy, czekamy 5-10 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie kroimy je na grube (1,5 cm) plastry, które możemy podać z kluskami. *Biała minikaczka K2 to nasza rodzima rasa, powstała w latach 70. na podłożu dzikich kaczek krzyżówek i kaczek typu pekin. Ta kaczuszka ma bardzo smaczne, ciemne mięso, A choć jest niewielka i lekka, to piersi ma solidnie rozwinięte: stanowią prawie 15% masy jej ciała. Powstaje zatem dylemat: piec taką kaczkę w całości czy odkroić piersi i skupić się tylko na nich? No więc ja te piersi wykroiłem, a resztę upiekłem po polsku - z grzybami.