Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Liście winogron z fetą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Liście winogron z fetą - składniki:
  • 16 liści winogron + 4 dodatkowe (w sezonie używamy liści świeżych poza sezonem ze słoika kupimy je w sklepach typu kuchnie świata
  • 200 g fety
  • 8 oliwek bez pestek (przeciętych na pół)
  • cukier
  • woda
  • 2 łyżki białego octu winnego
Liście winogron z fetą - sposób przygotowania: Jeśli mamy świeże liście, rozbijamy tłuczkiem ich grube żyłki, a następnie podgotowujemy liście w osolonej wrzącej wodzie przez 2 minuty. Ser dzielimy na 16 porcji i każdą, wraz z połówką oliwki, zawijamy w jeden liść - jak gołąbki. W naczyniu żaroodpornym układamy resztę liści, a na nich 'gołąbki'. Polewamy mieszanką wody, cukru i octu. Zapiekamy przez 30 minut w 180°C.