Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Autor
A A A
  • Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

    Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy - składniki:
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy - sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekane czosnek i cebulę oraz papryki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy 5 minut. Dodajemy do garnka z soczewicą i wywarem. Pomidory (mogą być z puszki) miksujemy i wlewamy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chilli. Gotujemy, aż soczewica będzie zupełnie miękka. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą. *Błażej Gruszczyński Zwycięzca naszego plebiscytu Kucharz-Odkrycie Roku 2011. Zawodowo gotuje od pięciu lat. Był szefem kuchni w poznańskiej restauracji Fidelio, teraz pracuje w Vine Bridge - także w Poznaniu. jest wielbicielem kuchni polskiej, ceni także włoską i orientalną. Jego ulubione produkty to polędwica, parmezan, peperoncino i świeże zioła. Nie przepada za anyżem