Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzanki z kalmarami i chorizo

Autor
A A A
  • Grzanki z kalmarami i chorizo

    Fot. M. Klaban

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzanki z kalmarami i chorizo - składniki:
Grzanki z kalmarami i chorizo - sposób przygotowania: Bagietkę kroimy na cienkie kromki (o grub. 1 cm), układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Zapiekamy w 180°C przez 10-15 minut, aż będą złociste. Wyjmujemy głowy kalmarów, usuwamy ?plastikowy? kolec, który jest w środku tuby. Skórkę wystarczy oderwać czubkiem noża, reszta zejdzie bez problemu. Kalmary rozcinamy, usuwamy przezroczystą błonę i kroimy na małe kawałeczki, a chorizo w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy chorizo z kalmarami i smażymy 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy grzanki z piekarnika, układamy na każdej kalmary z kiełbasą, polewamy sosem ze smażenia, posypujemy skórką i skrapiamy sokiem z cytryny.