Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hummos

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Hummos - składniki:
  • 25 dag cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek pasty sezamowej (tehine)
  • sok z 3 cytryn
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
Hummos - sposób przygotowania: Cieciorkę namaczamy przez noc w zimnej wodzie (4 szklanki wody na szklankę cieciorki). Płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, zachowując wodę z gotowania. Czosnek obieramy, siekamy i miksujemy z pastą sezamową, sokiem z cytryn, cieciorką oraz solą. Podczas miksowania dolewamy wodę z gotowania cieciorki, tak aby otrzymać masę o konsystencji aksamitnego purée. Przed podaniem polewamy strużką oliwy.