Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zakąska po turecku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zakąska po turecku - składniki:
  • 4 zielone
  • upieczone i obrane ze skórki papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 puszka (ok. 100 g) filecików anchois
  • 40 dag miękkiego koziego lub owczego serka
  • 10 dag zielonych oliwek
Zakąska po turecku - sposób przygotowania: Papryki osuszamy w ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na pasy. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Kapary odsączamy z zalewy, płuczemy i osuszamy w ręczniku papierowym. Fileciki anchois wyjmujemy z oleju, również osuszamy i wraz z kaparami dodajemy do papryki. Odstawiamy na godzinę, by smaki się 'przegryzły', ale nie do lodówki. Serek dzielimy sprawiedliwie między cztery talerze, obok serka układamy paprykową sałatkę. Ozdabiamy kilkoma zielonymi oliwkami - ładniej wygląda i lepiej smakuje, jeśli nie są wypestkowane. Podajemy z płaskim tureckim chlebkiem albo z chrupiącą bagietką, doskonałą do wybierania sosu.