Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomarańczowa gorzka nalewka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pomarańczowa gorzka nalewka - składniki:
  • cienko skrojona skórka z 1 pomarańczy
  • i 1/2 cytryny
  • 3 g korzenia goryczki górskiej (ok. 1/2 łyżeczki do kawy; można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)
  • 10 dag cukru
  • 2 l czystej wódki
  • 1/2 szklanki sprytusu 96%
Pomarańczowa gorzka nalewka - sposób przygotowania: Skórkę z cytrusów kroimy w paseczki, wkładamy do trzylitrowego słoja, dodając korzeń goryczki. Cukier rozpuszczamy w 10 łyżkach wody, wlewamy taki syrop do słoja ze skórkami, odstawiamy. Po 2-3 dniach dodajemy wódkę i spirytus, słój zamykamy i pozostawiamy na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy naczyniem. Nalewkę zlewamy, klarujemy i filtrujemy - można pić od razu.