Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Arancine - ryżowe kulki z mięsnym nadzieniem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Arancine - ryżowe kulki z mięsnym nadzieniem - składniki:
Arancine - ryżowe kulki z mięsnym nadzieniem - sposób przygotowania: Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wino, dusimy, aż sos się zredukuje. Dodajemy groszek, sól, pieprz i bazylię do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Następnie odcedzamy mięso i groszek, pozostawiając sos w rondelku. Ryż gotujemy al dente. Mieszamy go z dwiema łyżkami sosu z mięsa (tak żeby nabrał koloru) i z parmezanem. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z dwoma surowymi jajkami. W dwóch miseczkach przygotowujemy składniki panierki: bułkę tartą i roztrzepane pozostałe jaja. Zwilżoną dłonią nabieramy porcję ryżu, formujemy kulkę, robimy w niej palcem zagłębienie, w które wciskamy odrobinę farszu. Zaklejamy ryż, formując kulki wielkości pomarańczy, obtaczamy je kolejno w jajku i bułce i smażymy na głębokim oleju na złoto. Następnie osączamy na papierze kuchennym i serwujemy polane sosem.