Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jagnięcina w warzywach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jagnięcina w warzywach - składniki:
Jagnięcina w warzywach - sposób przygotowania: Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę, solimy, odstawiamy na 30 min, osączamy i opłukujemy. Pomidory obieramy, usuwamy środki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę siekamy w piórka. Mięso kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, odszumowując,i gotujemy 10 min. Wylewamy wodę, mięso płuczemy i myjemy garnek. Wkładamy do niego jagnięcinę, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy cebulę i dusimy około półtorej godziny, aż mięso zmięknie. Jeśli woda się wygotuje, stopniowo dolewamy kolejne porcje, ale w małych ilościach, by nie powstało za dużo wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bakłażany oraz papryki i gotujemy 15 minut. Dodajemy pomidory i mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy natką oraz dżodżenem i pieczemy w temp. 200°C przez 40 min, aż woda odparuje, a na powierzchni powstanie delikatna skórka.

Informacje o Jagnięcina w warzywach

  • Wielki sekret taratora

    Wielki sekret taratora

    wodę z dodatkiem octu. Wbijamy pojedynczo jajka do filiżanki, tak aby żółtko się nie rozlało, ostrożnie przelewamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową, kładziemy na jogurcie. Każdą porcję polewamy masłem i posypujemy papryką. Jagnięcina w