Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Halibut z pikantną oliwą chorizo

Autor
A A A
  • Halibut z pikantną oliwą chorizo

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Halibut z pikantną oliwą chorizo - składniki:
  • 900 g filetu z halibuta
  • sól smakowa (np. o smaku mango i curry; można zastąpić inną np. lawendową)
  • 6 łyżek oliwy cytrynowej
  • 30 g kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • garść rukoli
  • 1/2 zielonej papryczki chill
  • 1 liść bananowca
Halibut z pikantną oliwą chorizo - sposób przygotowania: Halibuta kroimy na 4 porcje, posypujemy solą o smaku mango i skrapiamy łyżeczką oliwy cytrynowej. Obsmażamy na patelni i dopiekamy w piekarniku, w temp. do 180°C przez 10-12 minut (grubsze filety dłużej). Chorizo kroimy w kosteczkę, a czosnek i chilli - w cienkie plasterki. Podgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy kiełbasę, chilli i czosnek. Podsmażamy 5 minut na małym ogniu. Gotową rybę układamy na talerzach, dekoru-jemy rukolą i polewamy oliwą z chorizo.