Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jajka w galarecie

Autor
A A A
  • Jajka w galarecie

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jajka w galarecie - składniki:
Jajka w galarecie - sposób przygotowania: Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnego bulionu, a potem rozpuść (przepis na torebce). Wymieszaj z winem, pozostałym bulionem, sosem sojowym i octem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wlej do formy keksowej (wyłożonej przezroczystą folią) tyle galarety, aby pokryła dno na grubość 1 cm. Formę wstaw do lodówki, a gdy galareta zastygnie, ułóż na niej jajka i połowę pomidorków. Połowę pozostałej galarety wymieszaj z zieleniną, wlej do formy i ponownie wstaw do lodówki. Gdy i ta warstwa zastygnie, ułóż na niej resztę pomidorków i zalej pozostałą galaretą. Wstaw do lodówki na całą noc. Galaretę wyjmij z formy, pokrój na porcje. Możesz podawać skropioną sokiem cytrynowym.
Jajka faszerowane guacamole

Informacje o Jajka w galarecie

  • Jajko Columbo

    Jajko Columbo

    (sos cebulowy), oeufs en gelée (jajka w galarecie), champignons farcis au crabe (grzyby z krabami w sosie beszamelowym) i foie gras. Porucznik zaprasza największego w świecie krytyka kulinarnego na kolację. Przygotowuje eskalopki cielęce, które jego ojciec przyrządzał