Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bułki pszenne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bułki pszenne - składniki:
Bułki pszenne - sposób przygotowania: Mieszamy mąkę z solą i wcieramy w nią masło. Rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy kilka łyżek wyjętego z lodówki mleka, mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy, dodając resztę mleka i - na sam koniec - jajko. Odstawiamy na co najmniej 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do pieczenia, kiedy podwoi objętość. Jeśli więc po wskazanym czasie nie jest dostatecznie wyrośnięte, czekamy aż to się stanie. Z ciasta lepimy bułki (wychodzi jakieś 10 sztuk), nacinamy je na krzyż i smarujemy jajkiem z mlekiem. Blachę natłuszczamy, układamy na niej bułki, ewentualnie posypujemy czymś po wierzchu. Zostawiamy odstępy, bo bułki rosną. Pieczemy 5 minut w bardzo gorącym (230°C) piekarniku, potem zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy 8-10 minut.

Informacje o Bułki pszenne

  • Menu dnia z gulaszem i czekoladowymi ciasteczkami

    Menu dnia z gulaszem i czekoladowymi ciasteczkami

    Bułki pszenne Inki 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka soli 1/4 kostki (5 dag) masła 1-2 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml zimnego mleka 1 jajko (roztrzepane widelcem) 1 żółtko rozprowadzone łyżką mleka (do posmarowania bułek) Do posypania (jeśli lubimy): ziarna maku

  • Chleb u przyjaciół

    Chleb u przyjaciół

    pszennej zwykłej + razowa (pszenna lub żytnia).   Najważniejsze jest, aby w cieście było zawsze min. 1/2 kg mąki pszennej zwykłej. Bułki pszenne Inki 2 szklanki mąki pszennej

  • Kurczak w czekoladzie

    Kurczak w czekoladzie

    kukurydziane lub połowa bułki pszennej. Do smażenia: - olej, oliwa lub klarowane masło Do podania: - uprażone ziarno sezamu (opcjonalnie)   - uprażone

  • Żegnajcie nudne kanapki - przepisy na proste pasty

    Żegnajcie nudne kanapki - przepisy na proste pasty

    gotowanej szynki 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki słodkiej musztardy (np bawarskiej) 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 ogórki kiszone 2 pomidory masło lub margaryna 8 kromek bułki pszennej typu wrocławska Szynkę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski i wymieszaj z majonezem, musztardą i sosem

  • Polędwica wieprzowa dla początkujących i mistrzów w kuchni

    Polędwica wieprzowa dla początkujących i mistrzów w kuchni

    polędwicy wieprzowej 400 g oscypka 120 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 80 ml oleju słonecznikowego 150 g panierki gruboziarnistej (z bułki pszennej i słodkiej papryki) 80 g mąki 2 jajka 30 g świeżego rozmarynu sól pieprz czarny młotkowany karmelizowany melon: 1 (ok. 1 i 1/2 kg) melon 250 g

  • Przekąski w wielkim mieście

    Przekąski w wielkim mieście

    Składniki: Na klopsiki: 0.5 kg mielonego mięsa z indyka 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej 1 kromka bułki pszennej, namoczona w mleku 1 duże jajo sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 4 łyżki musztardy dijońskiej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku

  • Szybkie, rozgrzewające zupy

    Szybkie, rozgrzewające zupy

    żółtka 200 g białego sera twarogowego 100 g masła cynamon Grzanki: 4 kromki bułki pszennej 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 100 g startego ostrego żółtego sera Piwo zagrzej, ale nie gotuj, dodaj masło i wymieszaj - masło musi się rozpuścić, ale roztwór nie może się zagotować. Roztrzep żółtka i

  • Szynka - nie tylko na kanapce

    Szynka - nie tylko na kanapce

    musztardy (np bawarskiej) 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 ogórki kiszone 2 pomidory masło lub margaryna 8 kromek bułki pszennej typu wrocławska Szynkę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski i wymieszaj z majonezem, musztardą i sosem. Ogórki i pomidory pokrój w plasterki (jeśli skóra ogórków