Bułki pszenne
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/4 kostki (5 dag) masła
- 1-2 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml zimnego mleka
- 1 roztrzepane widelcem jajko
- 1 żółtko rozprowadzone łyżką mleka (do posmarowania bułek)
- Do posypania (jeśli lubimy) ziarna maku
- sezamu
- lub słonecznika
- oliwa lub masło do posmarowania blachy
Informacje o Bułki pszenne
-
Menu dnia z gulaszem i czekoladowymi ciasteczkami
Bułki pszenne Inki 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka soli 1/4 kostki (5 dag) masła 1-2 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml zimnego mleka 1 jajko (roztrzepane widelcem) 1 żółtko rozprowadzone łyżką mleka (do posmarowania bułek) Do posypania (jeśli lubimy): ziarna maku
-
Chleb u przyjaciół
pszennej zwykłej + razowa (pszenna lub żytnia). Najważniejsze jest, aby w cieście było zawsze min. 1/2 kg mąki pszennej zwykłej. Bułki pszenne Inki 2 szklanki mąki pszennej
-
Kurczak w czekoladzie
kukurydziane lub połowa bułki pszennej. Do smażenia: - olej, oliwa lub klarowane masło Do podania: - uprażone ziarno sezamu (opcjonalnie) - uprażone
-
Żegnajcie nudne kanapki - przepisy na proste pasty
gotowanej szynki 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki słodkiej musztardy (np bawarskiej) 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 ogórki kiszone 2 pomidory masło lub margaryna 8 kromek bułki pszennej typu wrocławska Szynkę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski i wymieszaj z majonezem, musztardą i sosem
-
Polędwica wieprzowa dla początkujących i mistrzów w kuchni
polędwicy wieprzowej 400 g oscypka 120 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 80 ml oleju słonecznikowego 150 g panierki gruboziarnistej (z bułki pszennej i słodkiej papryki) 80 g mąki 2 jajka 30 g świeżego rozmarynu sól pieprz czarny młotkowany karmelizowany melon: 1 (ok. 1 i 1/2 kg) melon 250 g
-
Przekąski w wielkim mieście
Składniki: Na klopsiki: 0.5 kg mielonego mięsa z indyka 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej 1 kromka bułki pszennej, namoczona w mleku 1 duże jajo sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 4 łyżki musztardy dijońskiej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
-
Szybkie, rozgrzewające zupy
żółtka 200 g białego sera twarogowego 100 g masła cynamon Grzanki: 4 kromki bułki pszennej 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 100 g startego ostrego żółtego sera Piwo zagrzej, ale nie gotuj, dodaj masło i wymieszaj - masło musi się rozpuścić, ale roztwór nie może się zagotować. Roztrzep żółtka i
-
Szynka - nie tylko na kanapce
musztardy (np bawarskiej) 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 ogórki kiszone 2 pomidory masło lub margaryna 8 kromek bułki pszennej typu wrocławska Szynkę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski i wymieszaj z majonezem, musztardą i sosem. Ogórki i pomidory pokrój w plasterki (jeśli skóra ogórków
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki