Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pain d'épices

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pain d'épices - składniki:
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3-4 szklanki mąki żytniej
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 1/4 szklanki ciemnego rumu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
  • 25 dag mieszanki kandyzowanychowoców (skórka pomarańczowa; cytrynowa itp.)
Pain d'épices - sposób przygotowania: Dużą drewnianą łyżką mieszamy miód z cukrem i gorącą wodą, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i 3 szklanki mąki. Mąkę z czwartej szklanki dosypujemy, aż powstanie ciężkie, lepkie ciasto, które jednak jeszcze da się wyrabiać. Zagniatamy je energicznie przez 5 minut. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Ciasto wkładamy do dwóch keksówek, tak aby sięgało do połowy foremek. Pieczemy w 170°C przez 50-60 minut (przez pierwsze 45 minut lepiej nie zaglądać do piekarnika). Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, nakłuwamy je drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy je i owijamy w folię spożywczą. Pain d'épices jest bardzo dobre po paru dniach - nie należy go serwować od razu.