Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pain d'épices
Pain d'épices - składniki:
Pain d'épices - sposób przygotowania:
Dużą drewnianą łyżką mieszamy miód z cukrem i gorącą wodą, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i 3 szklanki mąki. Mąkę z czwartej szklanki dosypujemy, aż powstanie ciężkie, lepkie ciasto, które jednak jeszcze da się wyrabiać. Zagniatamy je energicznie przez 5 minut. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Ciasto wkładamy do dwóch keksówek, tak aby sięgało do połowy foremek. Pieczemy w 170°C przez 50-60 minut (przez pierwsze 45 minut lepiej nie zaglądać do piekarnika). Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, nakłuwamy je drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy je i owijamy w folię spożywczą. Pain d'épices jest bardzo dobre po paru dniach - nie należy go serwować od razu.
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3-4 szklanki mąki żytniej
- 10 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 1/4 szklanki ciemnego rumu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
- 25 dag mieszanki kandyzowanychowoców (skórka pomarańczowa; cytrynowa itp.)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki