Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rogaliki z powidłami strzeleckimi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rogaliki z powidłami strzeleckimi - składniki:
Rogaliki z powidłami strzeleckimi - sposób przygotowania: Delikatnie podgrzewamy odrobinę mleka, dodajemy nieco zwykłego cukru i rozkruszone drożdże. Tak powstały rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na puszystą masę. Roztapiamy masło i lekko podgrzewamy resztę mleka. Rozczyn wlewamy do mąki i kolejno dodajemy: ubite jajka, roztopiony (ale już ostygły) tłuszcz oraz mleko. Wyrabiamy, aż ciasto będzie pulchne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Pozostawiamy je do wyrośnięcia - najlepiej w ciepłym miejscu, w misce przykrytej ściereczką. Następnie dzielimy ciasto na osiem lub więcej części (im mniej, tym większe uzyskamy rogaliki). Każdą z nich wałkujemy. Powstały okrąg dzielimy na osiem trójkątów. Na każdy kładziemy łyżeczkę powideł, zawijamy od szerszej strony do węższej. Smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy do zrumienienia przez 15-20 minut.

Informacje o Rogaliki z powidłami strzeleckimi

  • Jak śliwka w powidła

    Jak śliwka w powidła

    prywatne, ale także właściciele ekologicznych sklepików z Warszawy, Gdańska czy Nowego Sącza. Powidła pasują do rogalików, pączków, mazurka, a nawet bigosu. Ale zdecydowanie najlepsze są solo! Rogaliki z powidłami strzeleckimi (przepis na 60 sztuk