Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karkówka duszona z kasztanami i czerwoną kapustą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karkówka duszona z kasztanami i czerwoną kapustą - składniki:
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 6 sznycli ze schabu karkowego (ok.1.2 kg z kością)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały pęczek pietruszki naciowej
  • związany nitką
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 24 obrane kasztany
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
Karkówka duszona z kasztanami i czerwoną kapustą - sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, cebulę siekamy niezbyt drobno. Mięso podsmażamy z obu stron przez pięć minut na tłuszczu, najlepiej w garnku z grubym dnem, w którym będziemy następnie dusić potrawę. Po trzeciej minucie dorzucamy cebulę, uważamy, by się nie przypaliła. Dorzucamy kapustę, pietruszkę, tymianek, listki laurowe i rozgnieciony czosnek oraz kasztany (jeśli są surowe; jeśli już podgotowane, włożymy je po dwudziestu minutach), dolewamy wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wyjęciu pietruszki i listków laurowych podajemy kotlety na półmisku, otoczone kapustą z kasztanami.