Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kisiel żurawinowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kisiel żurawinowy - składniki:
Kisiel żurawinowy - sposób przygotowania: Owoce kilka razy myjemy, osączamy i przecieramy przez sito. To, co zostało na sicie zalewamy 3 szklankami gorącej wody, gotujemy chwilę i odcedzamy, wlewamy do rondla, dodajemy cukier. Potem jeszcze raz zagotowujemy, dolewając 1/4 szklanki zimnej wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Mieszamy i chwilę gotujemy. Po przestygnięciu łączymy z surowym przecierem z żurawin. Gotowy kisiel przelewamy do miseczek. Każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną.

Informacje o Kisiel żurawinowy

  • Menu dnia

    Menu dnia

    . Zobacz przepis na filety z kurczaka z soczewicą. Żurawiny najlepiej smakują zebrane zimą i na przedwiośniu. Są bardzo kwaśne, dlatego do kisielu trzeba dodać sporo cukru. Możesz go też przygotować na słodkim czerwonym winie, zastępując nim wodę podaną w przepisie. Zobacz przepis na kisiel żurawinowy.

  • Menu dnia z calzone

    Menu dnia z calzone

    , czyli żurawiny, najlepiej smakują zebrane zimą i na przedwiośniu. Są bardzo kwaśne, dlatego trzeba dodać do kisielu sporo cukru lub ugotować go na słodkim czerwonym winie. Kisiel żurawinowy 20 dag żurawin 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag śmietany kremówki Owoce przebierz, umyj w

  • Migdały i inne specjały

    wytrawne. Kisiel żurawinowy 800 g żurawin 100 -150 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Żurawiny przebierz, starannie opłucz, zalej litrem zimnej wody i gotuj, aż będą pękać. Mąkę wymieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw. Miękkie żurawiny