Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Spas

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Spas - składniki:
Spas - sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko, przecedzamy, zachowując wodę z gotowania (ok. litra, w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub wywarem drobiowo-warzywnym). Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na maśle w dużym garnku o grubym dnie, aż do zeszklenia. Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy jogurt lub maślankę, dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka, w którym jest zeszklona cebula, dodajemy wodę z gotowania ryżu. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aby zupa nie przywarła do dna. Dodajemy ugotowany wcześniej ryż, doprawiamy solą i pieprzem, przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą albo miętą.