Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rogaliki waniliowe

Autor
A A A
  • Rogaliki waniliowe

    Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rogaliki waniliowe - składniki:
Rogaliki waniliowe - sposób przygotowania: Do mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, sól, cukier z wanilią oraz migdały. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Z kawałków ciasta wielkości orzecha włoskiego formujemy rożki zaokrąglone i wygięte na końcach, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 12-15 minut na złotobrązowy kolor w temp. 220°C. Gorące ciasteczka ostrożnie obtaczamy w cukrze waniliowym. Podajemy, gdy tylko przestygną. * Domowy cukier waniliowy: 1-3 laski wanilii, 10 dag drobnego cukru. Rozcinamy wzdłuż laski wanilii, wydrążamy ziarenka ze środka. Cukier wsypujemy do słoja, dodajemy wanilię - i ziarenka, i rozkrojone laski - szczelnie zamykamy i tak długo potrząsamy słojem, aż zobaczymy, że czarne waniliowe ziarenka są mniej więcej równomiernie rozmieszczone w cukrze. Odstawiamy na tydzień,co jakiś czas wstrząsamy słoikiem. Używamy do słodzenia, do pieczenia oraz posypywania ciast i deserów.