Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wieprzowina z warzywami korzeniowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wieprzowina z warzywami korzeniowymi - składniki:
Wieprzowina z warzywami korzeniowymi - sposób przygotowania: Mięso myjemy i wkładamy do wrzącej zalewy z litra wody, przypraw (oprócz octu), czosnku i cebuli. Gotujemy pod przykryciem, aż będzie prawie zupełnie miękkie (około 45 minut). Warzywa kroimy w cienkie paski, dodajemy do mięsa i gotujemy do miękkości. Wlewamy ocet, mieszamy. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy w cienkie plastry. Jeśli gotowaliśmy je ze skórą i kośćmi (co zawsze dobrze wpływa na smak), trzeba je, oczywiście, przed pokrojeniem usunąć. Podajemy z warzywami i kilkoma łyżkami sosu, posypując wiórkami świeżo startego chrzanu i natką pietruszki. Mięso dobrze smakuje z chlebem lub gotowanymi ziemniakami.