Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pączki orientalne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pączki orientalne - składniki:
  • Rozczyn:
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 dag rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • olej do smażenia
  • Lukier i dekoracja:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku pomarańczowego
  • 5-8 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 8 dag słupków migdałowych
  • listki mięty
Pączki orientalne - sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, posiekanego masła, cukru, soli, jogurtu i rozczynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sparzone i skropione sokiem z cytryny rodzynki, startą skórkę, miętę. Ponownie zagniatamy. Formujemy pączki, smażymy w oleju, osączamy z tłuszczu. Robimy lukier: mieszamy cukier puder i sok pomarańczowy. Smarujemy ciepłe jeszcze pączki. Dekorujemy skórką, migdałami, listkami mięty.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Informacje o Pączki orientalne

  • Na ostatki

    Na ostatki

    . Posypujemy cukrem, makiem, sezamem, orzechami. Pieczemy 15 minut w temp. 200°C. Pączki orientalne Rozczyn: 5 dag drożdży   1 łyżeczka cukru   4