Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Piperada
Piperada - składniki:
Piperada - sposób przygotowania:
Papryki (możemy je wcześniej opiec w piekarniku i obrać ze skórki) kroimy najpierw na połówki, usuwając gniazda nasienne, a potem w paski. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy na pół minuty do wrzącej, a potem na chwilę do zimnej wody, wyjmujemy i ściągamy skórkę. Kroimy na kawałki, wyrzucając pestki. Rozgniatamy czosnek. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy paprykę i cebulę, zmniejszamy ogień, dusimy 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, czosnek, tymianek i liść laurowy, doprawiamy i łagodnie dusimy 10 minut bez pokrywki. Przed podaniem potrawę solimy, przyprawiamy papryką, wyrzucamy tymianek oraz listek laurowy i posypujemy natką. Piperadę możemy podać jako samodzielne danie lub z podsmażonymi paskami szynki bajońskiej albo z jajkami na twardo.
- 4 papryki (mogą być kolorowe czerwona; zielona; żółta)
- 2 żółte cebule
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 3 ząbki czosnku (można bez)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub tymianek suszony)
- 1 listek laurowy
- sól
- 2 łyżeczki ostrej papryki (oryginalnie piment d'Espelette; może być chilli)
- 2 łyżki posiekanej natki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki