Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piperada

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piperada - składniki:
  • 4 papryki (mogą być kolorowe czerwona; zielona; żółta)
  • 2 żółte cebule
  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 3 ząbki czosnku (można bez)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub tymianek suszony)
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • 2 łyżeczki ostrej papryki (oryginalnie piment d'Espelette; może być chilli)
  • 2 łyżki posiekanej natki
Piperada - sposób przygotowania: Papryki (możemy je wcześniej opiec w piekarniku i obrać ze skórki) kroimy najpierw na połówki, usuwając gniazda nasienne, a potem w paski. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy na pół minuty do wrzącej, a potem na chwilę do zimnej wody, wyjmujemy i ściągamy skórkę. Kroimy na kawałki, wyrzucając pestki. Rozgniatamy czosnek. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy paprykę i cebulę, zmniejszamy ogień, dusimy 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, czosnek, tymianek i liść laurowy, doprawiamy i łagodnie dusimy 10 minut bez pokrywki. Przed podaniem potrawę solimy, przyprawiamy papryką, wyrzucamy tymianek oraz listek laurowy i posypujemy natką. Piperadę możemy podać jako samodzielne danie lub z podsmażonymi paskami szynki bajońskiej albo z jajkami na twardo.