Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schab faszerowany pistacjami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Schab faszerowany pistacjami - składniki:
  • 1.5 kg schabu środkowego bez kości
  • garść pistacji
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki czerwonego wina (najlepiej nero d'Avola)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżej szałwii
Schab faszerowany pistacjami - sposób przygotowania: W schabie robimy wiele małych, niezbyt głębokich nacięć, w każde z nich wkładamy po jednej pistacji. Mięso obwiązujemy nitką i dobrze obsmażamy ze wszystkich stron na oliwie. Oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy wino, dodajemy posiekany czosnek oraz porwaną na kawałki szałwię. Dusimy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem (około 1,5 godz.). Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem mięso kroimy w plastry, a sos miksujemy.