Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pudding z ryżu jaśminowego z marakują
Pudding z ryżu jaśminowego z marakują - składniki:
Pudding z ryżu jaśminowego z marakują - sposób przygotowania:
Wydrążamy do miseczki pestki i sok marakui. Łączymy rodzynki z rumem, odstawiamy. W rondelku mieszamy wszystkie trzy rodzaje mleka, solimy, wkładamy cynamon, dodajemy wydrążone ziarenka oraz laskę wanilii. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na około godzinę, następnie odcedzamy. Ryż trzykrotnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Zagotowujemy go w szklance mleka z przyprawami, a potem gotujemy, mieszając, aż wchłonie mleko (3-4 min). Wlewamy resztę mleka i gotujemy dalej, często mieszając, aż ryż będzie miękki (12-13 min). Zdejmujemy z ognia, dodajemy 6 łyżek cukru, studzimy. Ubijamy śmietanę, połowę dodajemy do przestudzonego ryżu. Wkładamy osączone rodzynki i skórkę z limonki, a na koniec resztę bitej śmietany. Masą napełniamy 6 żaroodpornych kokilek. Każdą porcję posypujemy 1/2 łyżki cukru i wstawiamy na krótko pod rozgrzany grill piekarnika, czekając, aż cukier się skarmelizuje (najwyżej 3 minuty). Możemy też użyć palnika do karmelizowania. Przed podaniem polewamy sokiem oraz posypujemy pestkami marakui.
- 6 owoców marakui
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki rumu Malibu
- 1.5 szklanki chudego mleka
- 1.25 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
- 3/4 szklanki pełnego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kawałek cynamonu
- 1/2 laski przekrojonej wzdłuż wanilii
- 1.25 szklanki jaśminowego ryżu
- 6 łyżek + 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka schłodzonej kremówki śmietany
- 2-3 łyżeczki skórki otartej z limonki
Informacje o Pudding z ryżu jaśminowego z marakują
-
Owoce egzotyczne
jadany na surowo, jednak najlepiej smakuje po obróbce cieplnej. Zobacz także: Pudding z ryżu jaśminowego z marakują Sałatka z egzotycznych owoców Tortilla z wołowiną i awokado
-
Ryż na 8 sposobów - pomysły na obiad i deser. Tak, jak lubisz
takim razie ten deser zawróci ci w głowie. Jest pyszny! Pudding z ryżu jaśminowego z marakują 6 owoców marakui 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki rumu Malibu 1.5 szklanki chudego mleka 1.25 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego 3/4 szklanki pełnego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 kawałek cynamonu 1/2
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki