Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim

Autor
A A A
  • Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim - składniki:
Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim - sposób przygotowania: Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Dodajemy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekładamy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy papryką, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w średnio gorącym piekarniku. Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami.