Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Patatas bravas

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Patatas bravas - składniki:
Patatas bravas - sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą średnio miękkie. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z łyżeczką soli. Łączymy z przecierem pomidorowym, winem, oliwą, przyprawami i mieszamy. Na rozgrzanej w rondlu oliwie smażymy ziemniaki przez 3 min na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy sos pomidorowo-czosnkowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 7 minut, aż ziemniaki zmiękną. Podajemy na gorąco, posypane natką pietruszki.
Gratin ziemniaczane - ziemniaki nadal potrafią nas zaskakiwać

Informacje o Patatas bravas

  • Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    Patatas bravas to jeden z przykładów tapas - hiszpańskich przekąsek serwowanych np. w trakcie przyjęć, czy też w barach, w roli zakąski do alkoholu. Jeśli nie masz młodych ziemniaków, wybierz inne - najlepiej dosyć zwarte. Patatas bravas z młodych ziemniaków 1 kg ziemniaków 1l oliwy z oliwek do

  • Wkrótce Światowy Dzień Tapas! Co warto wiedzieć o hiszpańskich przysmakach i gdzie będzie można je zjeść?

    Wkrótce Światowy Dzień Tapas! Co warto wiedzieć o hiszpańskich przysmakach i gdzie będzie można je zjeść?

    przepisy: *  tortilla española - rodzaj omletu z ziemniakami * patatas bravas - ziemniaki smażone z dodatkiem warzyw, a czasem również mięs * chorizo z czosnkiem * klasyczne gazpacho * marynowane oliwki * zawijane grillowane papryczki * papryczki nadziewane tuńczykiem * krewetki z

  • Obiad z młodymi warzywami

    Obiad z młodymi warzywami

    . Kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe, polej je sosem aioli i delikatnie obtocz w sosie. Odstaw na 20 minut, aby ziemniaki zamarynowały się w sosie. Przełóż ziemniaki z aioli na ogrzany półmisek, posyp posiekanym koperkiem, posól i podawaj ciepłe. Autor: Aneta Kosiba Patatas bravas z młodych