Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bezowe gniazdka

Autor
A A A
  • Bezowe gniazdka

    Fot. Shutterstock

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bezowe gniazdka - składniki:
  • Bezy:
  • 3 białka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • Krem:
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 60 ml 36% śmietanki
  • 1/2 łyżeczki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki syropu truskawkowego
  • 1/2 łyżeczki płynnego barwnika spożywczego
  • Oraz:
  • owoce do dekoracji
Bezowe gniazdka - sposób przygotowania: Robimy gniazdka. Rozgrzewamy piekarnik do 110°C. Białka miksujemy z sokiem cytrynowym na półsztywno. Miksujemy dalej, wsypując po łyżce cukru pudru. Blachę wyściełamy pergaminem i ołówkiem kreślimy na nim koła o średnicy 7 cm. Masę bezową wlewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na przygotowane kółka, tak aby powstały gniazdka. Pieczemy 2 godziny i studzimy. Robimy krem. Ucieramy masło z cukrem pudrem na bladą, puszystą masę. Dodajemy śmietankę, wodę, sól, syrop i barwnik. Dokładnie mieszamy, aż krem będzie gładki. Jeśli będzie zbyt tępy, dodajemy odrobinę wody. Wkładamy krem do rękawa cukierniczego i wyciskamy do bezowych gniazdek. Dekorujemy owocami.