Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bezowe gniazdka
Bezowe gniazdka - składniki:
Bezowe gniazdka - sposób przygotowania:
Robimy gniazdka. Rozgrzewamy piekarnik do 110°C. Białka miksujemy z sokiem cytrynowym na półsztywno. Miksujemy dalej, wsypując po łyżce cukru pudru. Blachę wyściełamy pergaminem i ołówkiem kreślimy na nim koła o średnicy 7 cm. Masę bezową wlewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na przygotowane kółka, tak aby powstały gniazdka. Pieczemy 2 godziny i studzimy. Robimy krem. Ucieramy masło z cukrem pudrem na bladą, puszystą masę. Dodajemy śmietankę, wodę, sól, syrop i barwnik. Dokładnie mieszamy, aż krem będzie gładki. Jeśli będzie zbyt tępy, dodajemy odrobinę wody. Wkładamy krem do rękawa cukierniczego i wyciskamy do bezowych gniazdek. Dekorujemy owocami.
- Bezy:
- 3 białka
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 150 g cukru pudru
- Krem:
- 150 g miękkiego masła
- 4 szklanki cukru pudru
- 60 ml 36% śmietanki
- 1/2 łyżeczki wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki syropu truskawkowego
- 1/2 łyżeczki płynnego barwnika spożywczego
- Oraz:
- owoce do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki