Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mutabal

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mutabal - składniki:
  • 3 bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tehine)
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pestki granatu
Mutabal - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Czubkiem noża nakłuwamy skórkę bakłażanów w wielu miejscach. Układamy w naczyniu do zapiekania i ustawiamy w nagrzanym piekarniku pod rusztem. Pieczemy przy otwartych drzwiczkach, przewracając często na wszystkie strony, aż miąższ będzie miękki. Studzimy w zimnej wodzie, trzymając za ogonki. Przecinamy skórę na całej długości, delikatnie wykrawamy miąższ (skórki zachowujemy). Rozgniatamy miąższ w moździerzu lub widelcem. Mieszamy z roztartym czosnkiem, pastą sezamową i sokiem cytrynowym. Solimy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Zachowane skórki bakłażanów ostrożnie nadziewamy otrzymaną masą i dekorujemy pestkami granatu. Jeśli 'rekonstrukcja' bakłażana się nie uda, masę możemy podać bez skórek - w naczyniu.

Informacje o Mutabal

  • Liban - gastronomiczne mocarstwo

    Liban - gastronomiczne mocarstwo

    także mutabal (moutabbal), czyli rozdrobniony miąższ oberżyny, przyprawiony rozcieńczonym kremem sezamowym z czosnkiem i sokiem cytrynowym. Dla dodania urody masę tę wkłada się w skórkę bakłażana i posypuje ziarenkami granatu. Mutabal po arabsku oznacza "przyprawiony" i określa liczne siekane