Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierś kurczaka marynowana w musztardzie i rozmarynie
Pierś kurczaka marynowana w musztardzie i rozmarynie - składniki:
Pierś kurczaka marynowana w musztardzie i rozmarynie - sposób przygotowania:
Musztardę mieszamy z listkami rozmarynu i smarujemy nią piersi kurczaka. Odkładamy mięso na 8-10 godzin. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Szpinak myjemy i czyścimy z twardych gałązek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z 2 gałązkami rozmarynu. Gdy zacznie skwierczeć, wymjujemy zioła (zachowujemy je do dekoracji). Na gorący tłuszcz kładziemy piersi i obsmażamy po 2-3 min z każdej strony, przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 170°C przez 8-10 min (mięso musi być soczyste). Na tej samej oliwie podsmażmy ziemniaki (aby nabrały złotej barwy, możemy dodać do smażenia orzeszek masła; potrawa będzie smaczniejsza, jeśli dodamy też posiekany ząbek czosnku). Po paru minutach na patelnię wkładamy również liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy pierś z ziemniakami i szpinakiem, udekorowaną gałązkami rozmarynu, cząstką cytryny i czerwoną papryczką chilli.
- 2 łyżki listków i 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami
- 2 piersi kurczaka
- 6 średnich ugotowanych ziemniaków
- 30 dag świeżego szpinaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki