Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś kurczaka marynowana w musztardzie i rozmarynie

Autor
A A A
  • Pierś kurczaka marynowana w musztardzie i rozmarynie

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś kurczaka marynowana w musztardzie i rozmarynie - składniki:
Pierś kurczaka marynowana w musztardzie i rozmarynie - sposób przygotowania: Musztardę mieszamy z listkami rozmarynu i smarujemy nią piersi kurczaka. Odkładamy mięso na 8-10 godzin. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Szpinak myjemy i czyścimy z twardych gałązek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z 2 gałązkami rozmarynu. Gdy zacznie skwierczeć, wymjujemy zioła (zachowujemy je do dekoracji). Na gorący tłuszcz kładziemy piersi i obsmażamy po 2-3 min z każdej strony, przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 170°C przez 8-10 min (mięso musi być soczyste). Na tej samej oliwie podsmażmy ziemniaki (aby nabrały złotej barwy, możemy dodać do smażenia orzeszek masła; potrawa będzie smaczniejsza, jeśli dodamy też posiekany ząbek czosnku). Po paru minutach na patelnię wkładamy również liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy pierś z ziemniakami i szpinakiem, udekorowaną gałązkami rozmarynu, cząstką cytryny i czerwoną papryczką chilli.