Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Łosoś w liściach szpinaku
Łosoś w liściach szpinaku - składniki:
Łosoś w liściach szpinaku - sposób przygotowania:
Jaja gotujemy na twardo i studzimy. Łososia gotujemy na parze lub smażymy na maśle. Szpinak oczyszczamy, myjemy i usuwamy łodygi. Potem blanszujemy, czyli na parę minut wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Kilkanaście liści blanszujemy pojedynczo, tak aby zachowały swój kształt: wyłożymy nimi ścianki formy. Odciskamy szpinak i przesmażamy go na łyżce oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i 2-3 ząbkami czosnku. Do bulionu wsypujemy żelatynę, czekamy, aż napęcznieje, a potem całość podgrzewamy. Odłożonymi listkami szpinaku wykładamy formę, potem układamy warstwami szpinak, rozdrobnionego łososia i ćwiartki jajek. Po ułożeniu każdej warstwy stopniowo wlewamy bulion, tak aby dostał się między wszystkie składniki potrawy i nie naruszył jej formy. Galaretkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Informacje o Łosoś w liściach szpinaku
-
Galarety na Wielkanoc - z mięsem, rybą, warzywami
sokiem z cytryny. Autor: Zuzanna Wiciejowska Łosoś i szpinak to zgrana para. Fanom tego połączenia polecamy je w postaci galaretki, w sam raz na wielkanocny stół. Pięknie prezentuje się w postaci zielonego wieńca. Łosoś w liściach szpinaku 3-4 jaja 600 g surowego łososia 750 g szpinaku oliwa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki