Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kajmakowy andrut

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kajmakowy andrut - składniki:
Kajmakowy andrut - sposób przygotowania: Zamkniętą puszkę z mlekiem wsadzamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, tak by puszka była zakryta, i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy puszkę z garnka i odstawiamy na parę minut do ostygnięcia (ew. możemy od razu zrobić w wieczku niewielkie otwory). Nie można całkowicie otworzyć puszki od razu po wyjęciu z garnka, bo wówczas kajmak, który się znajduje w środku, po prostu wystrzeli. Gdy puszka zupełnie wystygnie, otwieramy ją i mieszamy kajmak z płatkami migdałów. Gotową masą przekładamy wafle (powinno wyjść 7-8 warstw). Na mazurku układamy czystą ściereczkę i przyciskamy deser ciężarkiem, żeby warstwy dobrze się zespoliły.