Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tapenada

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tapenada - składniki:
Tapenada - sposób przygotowania: Migdały mielemy. Anchois, oliwki oraz czosnek siekamy i mieszamy w blenderze na gładką masę. Dodajemy migdały, oliwę i oregano. Podajemy z grzankami.

Informacje o Tapenada

  • Oliwki

    Oliwka 1. Tapenada (pyszna, intensywna w smaku czarna pasta z czarnych oliwek używana jako sos do ryb, dodatek do innych sosów, purée, makaronu i warzyw) 350 g czarnych oliwek bez pestek, 50 g anchois, 100 g tuńczyka

  • Oliwka o hiszpańskim temperamencie

    Oliwka o hiszpańskim temperamencie

    do nich wybrane zioła i przyprawy, np. ząbki czosnku pokrojone w plasterki, gałązki rozmarynu, czuszkę, skórkę cytrynową. Zalej oliwą tak, by całkowicie przykryła oliwki. odstaw do lodówki do zamarynowania Tapenada z zielonych oliwek 200g

  • Pasty warzywne - do kanapek, krakersów i farszów

    Pasty warzywne - do kanapek, krakersów i farszów

    miski, dodajemy kilka suszonych pomidorów, blendujemy na gładką masę (jeśli jest zbyt twarda - dolewamy nieco wody). Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Gotowe! Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Tapenada z czarnych oliwek

  • Teraz terriny

    Teraz terriny

    szklanki oliwy, sól, 1 słoiczek gotowej pasty z czarnych oliwek (może być tapenada), 3 duże czerwone papryki (wcześniej zgrillowane, obrane ze skórki, każda pokrojona wzdłuż na 3 części), 20 dag

  • Brandade

    Brandade

    Kulinarną wizytówką południowej Francji są gęste, wytrawne kremy o wyrazistym smaku. Podstawowe przyprawy - oliwa i czosnek - obecne we wszystkich kreacjach w kremie aioli doszły do władzy i są składnikami głównymi. Tapenada bazuje na różnych odmianach oliwek, anchoiade na

  • Małe co nieco na "babski" wieczór

    Małe co nieco na "babski" wieczór

    posypać dodatkowo solą, pieprzem lub ziołami. Autor: Aneta Kosiba Tapenada z czarnych oliwek Jako wypełnienia roladek z tortilli możesz użyć dowolnego nadzienia. Jeśli wolisz mięso, może to być na przykład kurczak (wędzony lub z grilla). Dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść tortilli, można

  • Tarte Tatin podwójnie przekręcona

    Tarte Tatin podwójnie przekręcona

    nowych jej interpretacji. Słone tarty tatin, w których cukrowo-maślany karmel zastępuje np. gęsty i słodko-kwaśny ocet balsamiczny, sok z wytrawnych pomidorów, oliwa lub tapenada z czarnych oliwek, otwierają przed klasycznym dziełem nowe perspektywy. Technika pozostaje jednak niezmieniona. Farsze do

  • Przyjemność stara jak świat

    Przyjemność stara jak świat

    pszennej typu 405, 1 łyżka soli, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek mleka, 1/2 szklanki wody, tapenada (pasta z oliwek) Na patelni rozgrzewamy oliwę