Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Osso Buco

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Osso Buco - składniki:
Osso Buco - sposób przygotowania: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Smażymy na brązowy kolor. Podlewamy białym winem i przekładamy do garnka. Warzywa obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso, podsmażamy warzywa, aby zmiękły i nabrały złotego koloru. Wrzucamy do garnka z cielęciną. Warzywa i mięso doprawiamy skórką z cytryny, majerankiem i liściem laurowym. Wlewamy tyle rosołu, aby pokrył mięso, gotujemy 2-2,5 godz. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na chrupko. Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucamy bób. Smażymy, aż bób będzie miękki, ale jędrny. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy do Osso Buco. Rady Ani: Możemy użyć również szerszych plastrów giczy, są one jednak bardziej 'kościste', dlatego trzeba wziąć ich trochę więcej niż kilogram. Wino wlewamy do podsmażonych giczek, aby rozpuścić zapieczony 'smak' z mięsa. Duszona w białym winie gicz cielęca jest tradycyjnym mediolańskim daniem. Często podaje się ją z szafranowym risotto alla milanese. Ania proponuje inny dodatek - bób smażony z boczkiem. Świetnie pasuje do cielęciny! Radzi Anna Martynowska laureatka II edycji naszego plebiscytu 'Kucharz-odkrycie roku', szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano.

Informacje o Osso Buco

  • Osso buco krok po kroku

    <strong>Osso</strong> <strong>buco</strong> krok po kroku

    i smażymy na chrupko. Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucamy bób. Smażymy, aż bób będzie miękki, ale jędrny. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy do osso buco. Rady Ani Możemy użyć również szerszych plastrów giczy, są one

  • Gremolata

    Pierwotnie radość z gremolaty czerpali mięsożercy z Lombardii. Lokalną specjalność - osso buco, czyli gicz cielęcą duszoną w winie i pomidorach - posypywano drobno posiekaną mieszanką czosnku, natki pietruszki i skórki cytrynowej. Taki skład posypki uwypuklał smak sosu i

  • Pyszna wołowina - na siedem sposobów

    Pyszna wołowina - na siedem sposobów

    , wywodząca się z kuchni Lombardii - krainy leżącej na północy Włoch. Dobrym dodatkiem do niej będzie klasyczne risotto alla milanese . Osso buco 2 opakowania po 2 sztuki (w sumie ok. 1 i 1/2 kg) goleni wołowej przekrojonej w poprzek, z kością 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego 1 marchewka 1 duża