Osso Buco
- 1 kg giczek cielęcych (pokrojonych w poprzek na plastry)
- sól
- pieprz
- mąka
- oliwa do smażenia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 mała pietruszka
- 1/2 (tylko jasna część) pora
- 1/2 dużej cebuli
- skórka otarta z cytryny
- liście świeżego majeranku
- 1 liść laurowy
- 1 litr rosołu
- sok z 1/2 cytryny
- Dodatek:
- 1/2 kg mrożonego bobu
- 100 g wędzonego boczku
- 1/4 cebuli
- sól i pieprz
Informacje o Osso Buco
-
Osso buco krok po kroku
i smażymy na chrupko. Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucamy bób. Smażymy, aż bób będzie miękki, ale jędrny. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy do osso buco. Rady Ani Możemy użyć również szerszych plastrów giczy, są one
-
Gremolata
Pierwotnie radość z gremolaty czerpali mięsożercy z Lombardii. Lokalną specjalność - osso buco, czyli gicz cielęcą duszoną w winie i pomidorach - posypywano drobno posiekaną mieszanką czosnku, natki pietruszki i skórki cytrynowej. Taki skład posypki uwypuklał smak sosu i
-
Pyszna wołowina - na siedem sposobów
, wywodząca się z kuchni Lombardii - krainy leżącej na północy Włoch. Dobrym dodatkiem do niej będzie klasyczne risotto alla milanese . Osso buco 2 opakowania po 2 sztuki (w sumie ok. 1 i 1/2 kg) goleni wołowej przekrojonej w poprzek, z kością 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego 1 marchewka 1 duża
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki