Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pasztet z boczkiem
Pasztet z boczkiem - składniki:
Pasztet z boczkiem - sposób przygotowania:
Każde z trzech mięs kroimy w dwucentymetrową kostkę. Oddzielnie kroimy na ćwiartki obrane cebule. Pokrojoną wątrobę odkładamy na bok. Udziec i podgardle podsmażamy. Dodajemy podsmażoną cebulę, sól, pieprz i resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wkładamy wątrobę, zagotowujemy. Dodajemy bułkę, studzimy. Tak przygotowane mięso mielemy dwa razy, dodając na przemian masło, ogórki konserwowe, marynowane podgrzybki i listki rozmarynu. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formy (o poj. 1 l) wykładamy plastrami boczku. Smarujemy żurawiną wymieszaną z bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek nakładamy masę. Wierzch posypujemy rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 160°C przez 40 minut. Studzimy. Rady Ani: Mięso i cebulę podsmażamy bardzo mocno. Dobrze jest na koniec smażenia podlać patelnię wodą, zachowamy wtedy cały smak. Wątroby natomiast nie wolno przegotować. Ważnym składnikiem jest bułka wrocławska - dzięki zbitej formie wchłania sos z gotowania mięsa. Podsmażone z bułką składniki najlepiej odstawić na noc, mięso będzie miękkie i delikatne. Nie żałujmy przypraw, bo podczas pieczenia są wchłaniane przez mięso. *Anna Martynowska - laureatka II edycji naszego plebiscytu "Kucharz - odkrycie roku", szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano
- 700 g udźca z dzika
- 150 g podgardla
- 200 g wątroby wieprzowej
- 2 duże cebule
- 4 liście laurowe
- po 5 ziaren ziela angielskiego i owoców jałowca
- 1/2 bułki wrocławskiej
- 100 g masła
- po 50 g marynowanych podgrzybków i ogórków konserwowych
- gałązka rozmarynu
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 200 g boczku
- 1/2 słoiczka żurawiny
- 2 łyżki bułki tartej
Informacje o Pasztet z boczkiem
-
Wielkanoc w kurpiowskim stylu
od zwyczaju i przygotować jajka po kurpiowsku z dodatkiem pasztetu i boczku? Składniki: 300 g Pasztetu z pieca (np. JBB Bałdyga) 150 g Boczku z komina (np. JBB Bałdyga) 6 jajek 2 łyżki majonezu 100 ml śmietanki 18% natka pietruszki szczypiorek świeże oregano sól pieprz Sposób przygotowania: Pasztet
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki