Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort z ziemniaków z kurczakiem i awokado

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort z ziemniaków z kurczakiem i awokado - składniki:
Tort z ziemniaków z kurczakiem i awokado - sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (ok. 15 min). Obieramy i siekamy cebulę, a następnie zalewamy ją octem, solimy i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając pastę z papryki, oliwę i sok z cytrusów (odrobinę soku z cytryny zostawiamy). Mieszamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy pierś kurczaka w osolonej wodzie. Obrane awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na dnie półmiska układamy pierwszą, cienką warstwę ziemniaków. Wygładzamy ją łyżką i cienko smarujemy majonezem. Następnie układamy połowę pokrojonego w kawałki kurczaka i delikatnie przyciskamy. Kurczaka przykrywamy drugą warstwą ziemniaków i delikatnie przyciskamy. Ponownie wygładzamy łyżką i smarujemy majonezem. Posypujemy resztą  kurczaka i wykładamy ostatnią porcję ziemniaków. Przykrywamy ją folią i znów wygładzamy. Zdejmujemy folię. Dekorujemy marynowaną cebulą, paskami papryki i awokado oraz oliwkami. Wkładamy do lodówki na godzinę. Kroimy jak tort.