Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mazurek orzechowy z czekoladą
Mazurek orzechowy z czekoladą - składniki:
Mazurek orzechowy z czekoladą - sposób przygotowania:
Ucieramy masło. Kiedy się spieni, dodajemy cukier i orzechy. Gdy powstanie kremowa masa, wbijamy jajko, dodajemy żółtka i śmietanę, na koniec wsypujemy mąkę i ucieramy spiralnymi końcówkami miksera. Można dać więcej mąki, wtedy ciasto będzie twardsze i bardziej kruche, przy podanej ilości wychodzi delikatny i dość miękki placek, lekko wilgotny w środku. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i równo rozsmarowujemy łopatką albo szerokim nożem. Pieczemy do zrumienienia 15-20 minut w temp. 200°C. Smarujemy polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi, rodzynkami i czekoladowymi ziarenkami. Czekamy, aż polewa zastygnie.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki