Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Niesłodkie ciasto umbryjskie
Niesłodkie ciasto umbryjskie - składniki:
Niesłodkie ciasto umbryjskie - sposób przygotowania:
Siekamy pecorino, ucieramy z jajkami, żółtkami, solą, parmezanem i 100 ml oliwy. Zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, mieszamy z 20 dag przesianej mąki, szczyptą soli i łyżką oliwy. Wyrabiamy mikserem lub rękami tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż wyraźnie zwiększy objętość. Wtedy dodajemy resztę mąki, zagniatamy jeszcze raz. Z ciasta lepimy kulę, w środku robimy spory dołek, do którego wlewamy masę serowo-żółtkową. Zagniatamy, aż wszystkie składniki ciasta się połączą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Tortownicę bardzo dokładnie smarujemy masłem, napełniamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię. Pozostawiamy w cieple jeszcze na godzinę. Pieczemy przez 35 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200°C. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki