Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Niesłodkie ciasto umbryjskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Niesłodkie ciasto umbryjskie - składniki:
Niesłodkie ciasto umbryjskie - sposób przygotowania: Siekamy pecorino, ucieramy z jajkami, żółtkami, solą, parmezanem i 100 ml oliwy. Zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, mieszamy z 20 dag przesianej mąki, szczyptą soli i łyżką oliwy. Wyrabiamy mikserem lub rękami tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż wyraźnie zwiększy objętość. Wtedy dodajemy resztę mąki, zagniatamy jeszcze raz. Z ciasta lepimy kulę, w środku robimy spory dołek, do którego wlewamy masę serowo-żółtkową. Zagniatamy, aż wszystkie składniki ciasta się połączą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Tortownicę bardzo dokładnie smarujemy masłem, napełniamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię. Pozostawiamy w cieple jeszcze na godzinę. Pieczemy przez 35 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200°C. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło.