Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miodowe ciasto z sosem toffi

Autor
A A A
  • Miodowe ciasto z sosem toffi

    fot. Shutterstock

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Miodowe ciasto z sosem toffi - składniki:
Miodowe ciasto z sosem toffi - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy formę do ciasta z kominkiem. Miód podgrzewamy, ale nie zagotowujemy! Ucieramy cukier z jajkami przez 20 minut, aż powstanie blada jednolita masa. Mieszamy z olejem. Przesiewamy ziele angielskie, mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy do jajek i dokładnie mieszamy. Łączymy z miodem. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. godziny. Studzimy przez 10 minut i wyjmujemy z formy. Robimy sos toffi. Na patelni karmelizujemy cukier z wodą, nie mieszamy, bo karmel się skrystalizuje! Zdejmujemy z ognia, kiedy karmel będzie miał ładny kasztanowy kolor. Ostrożnie wlewamy ciepłą śmietankę, energicznie mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na palniku i podgrzewamy, aż sos stanie się jednolity i gęsty. Doprawiamy solą. Ciasto podajemy polane sosem toffi.