Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Suflet z owocu marakui

Autor
A A A
  • Suflet z owocu marakui

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Suflet z owocu marakui - składniki:
Suflet z owocu marakui - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cztery kamionkowe miseczki do sufletu lekko natłuszczamy i oprószamy cukrem pudrem. Nadmiar cukru wysypujemy. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy przez minutę, aż zacznie się pienić. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy mleko. Ponownie gotujemy przez 5 min, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, mieszając przez 2 min. Przekładamy do miski, dodajemy cukier i miąższ owocowy, mieszamy. Masa może być grudkowata. Białka ubijamy na sztywną pianę. Metalową łyżką przekładamy sporą porcję piany do miski z masą mleczno-owocową i mieszamy. Na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie łączymy, żeby nie opadła. Przekładamy do miseczek. Ustawiamy na blasze i pieczemy przez około 20 minut, aż suflety się zarumienią i urosną, ale jeszcze nie stężeją całkowicie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.