Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czekoladowe ciastko z serem i pomarańczami w likierze
Czekoladowe ciastko z serem i pomarańczami w likierze - składniki:
Czekoladowe ciastko z serem i pomarańczami w likierze - sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ubijamy z cukrem, aż powstanie biała pianka. Dodajemy esencję, mąkę oraz jajka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy mleko oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę łączymy z pokruszonym serem. Masa nie powinna być zbyt płynna ani za gęsta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Przekładamy do kokilek o średnicy do 8 cm. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 170°C, aby ciasto było wilgotne i delikatne w środku. W tym czasie przygotowujemy pomarańcze. Filety podsmażamy lekko na patelni i wlewamy likier pomarańczowy - podpalamy, żeby alkohol odparował, a pozostał tylko intensywny pomarańczowy smak i zapach. Tak przygotowane pomarańcze podajemy z czekoladowym ciastkiem.
- 100 g deserowej (minimum 65% kakao) czekolady
- 120 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g mąki
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g sera roquefort
- Pomarańcze:
- 1 duża (obrana i wyfiletowana) pomarańcza
- 50 ml likieru pomarańczowego np. Grand Marnier
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki