Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowe ciastko z serem i pomarańczami w likierze

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladowe ciastko z serem i pomarańczami w likierze - składniki:
Czekoladowe ciastko z serem i pomarańczami w likierze - sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ubijamy z cukrem, aż powstanie biała pianka. Dodajemy esencję, mąkę oraz jajka. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy mleko oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę łączymy z pokruszonym serem. Masa nie powinna być zbyt płynna ani za gęsta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Przekładamy do kokilek o średnicy do 8 cm. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 170°C, aby ciasto było wilgotne i delikatne w środku. W tym czasie przygotowujemy pomarańcze. Filety podsmażamy lekko na patelni i wlewamy likier pomarańczowy - podpalamy, żeby alkohol odparował, a pozostał tylko intensywny pomarańczowy smak i zapach. Tak przygotowane pomarańcze podajemy z czekoladowym ciastkiem.