Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ragout z jagnięciny z pappardelle

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ragout z jagnięciny z pappardelle - składniki:
Ragout z jagnięciny z pappardelle - sposób przygotowania: Udziec jagnięcy nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy do brytfanny, zalewamy winem i dodajemy rozmaryn oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1 godz. 40 min w temp. 180°C, Następnie odkrywamy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aby wierzch się przypiekł. Kiedy mięso wystygnie, oddzielamy je od kości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane drobno szalotki, dodajemy udziec, pokrojone karczochy, suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę. W tym czasie we wrzącej osolonej wodzie gotujemy pappardelle (na półtwardo). Odcedzamy makaron i mieszamy z przygotowanym ragout. Podajemy od razu, posypane parmezanem i skórką z cytryny.

Informacje o Ragout z jagnięciny z pappardelle

  • Kurczaczek czy jagnięcinka?

    Kurczaczek czy jagnięcinka?

    z ricottą oraz wcześniej uprażonymi orzechami pinii. Jagnięcinę wyjmujemy z marynaty i układamy na rozgrzanej patelni grillowej . Grillujemy ją po 3-5 min z każdej strony. Podajemy od razu - z sosem. Ragout z jagnięciny z pappardelle (dla