Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galareta pomidorowa z wódką

Autor
A A A
  • Galareta pomidorowa z wódką

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galareta pomidorowa z wódką - składniki:
  • 4.5 szklanki soku z pomidorów (najlepiej świeżo wyciśniętego ale może być z kartonu)
  • po 1/2 szklanki soku z cytryny i czystej wódki
  • 1 łyżka chrzanu
  • po 1 łyżeczce soli selerowej i sosu tabasco
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 małe torebki (po 7 g) żelatyny
  • po 1/4 szklanki:
  • drobno posiekanego naciowego selera
  • drobno posiekanego szczypioru z dymki
  • pokrojonych w cienkie plasterki oliwek (zielonych lub czarnych; bez pestek)
  • Oraz:
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylii
  • estragonu lub natki)
Galareta pomidorowa z wódką - sposób przygotowania: Mieszamy 4 szklanki soku pomidorowego z sokiem cytrynowym, wódką, chrzanem, solą selerową i tabasco; jeśli trzeba, solimy i pieprzymy do smaku. Pół szklanki takiej mieszaniny wlewamy do miseczki, wsypujemy żelatynę i delikatnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut. Podgrzewamy resztę soku pomidorowego, wlewamy do napęczniałej żelatyny i mieszamy, aż się rozpuści, a potem dodajemy gorącą, ale nie wrzącą, mieszaninę pomidorową. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. W kieliszkach do martini układamy seler, szczypior, zioła oraz oliwki, wlewamy przestudzoną galaretę, wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Zamiast wymienionych warzyw możemy użyć cząstek awokado.