Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karasie w śmietanie po gruczeńsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karasie w śmietanie po gruczeńsku - składniki:
  • 1 kg niewielkich
  • świeżych karasi
  • sól
  • 1/2 kg cebuli
  • lej rzepakowy tłoczony na zimno (lub oliwa)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • świeże listki bazylii
  • świeżo zmielony pieprz
Karasie w śmietanie po gruczeńsku - sposób przygotowania: Karasie patroszymy, solimy i odstawiamy na jakieś 20-30 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondla wlewamy olej, tak by przykrył dno. Dodajemy masło i miód, rozgrzewamy olej, wsypujemy połowę cebuli. Gdy się zeszkli, kładziemy na niej ryby i z obu stron przyrumieniamy. Wlewamy piwo i śmietanę, a na wierzch wsypujemy resztę cebuli i bazylię. Przykrywamy rondel pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy 20 minut. Doprawiamy pieprzem.