Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb Litewski

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb Litewski - składniki:
  • 1000 ml wody
  • 750g mąki żytniej chlebowej
  • 250g mąki orkiszowej chlebowej
  • 300 ml zakwasu
  • 1.5 łyżki soli
  • 2 łyżki mąki żytniej do wysypania foremek
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • mleko do posmarowania chleba
  • 1 opakowanie przyprawy do chleba litewskiego
  • 1 łyżka kminku całego do dekoracji
Chleb Litewski - sposób przygotowania: Wodę wymieszać z zakwasem, dodać mąkę, sól i wszystko wymieszać. Dwie podłużne foremki (ok.30 cm długości) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką żytnią. Ciasto przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 12 godz. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem do dekoracji. Wstawić do zimnego piekarnika (wówczas skórka nie popęka). Nastawić piekarnik na 200°C i piec ok. 1-1,5 godz.

Informacje o Chleb Litewski

  • Sól wieńczy dzieło

    Sól wieńczy dzieło

    . Składniki: garść suszonych moreli, 1 łyżka orzechów włoskich, sól morska, 1 łyżka musztardy Dijon lub angielskiej, 2 łyżki oliwy, kilka kromek chleba litewskiego lub pumpernikla, 100 g kremowego sera koziego, kilka listków natki, sól merlot (albo inna z czerwonym winem)